Background Image
phone-scam-prevent

ЗДРАВЕЙТЕ, ОБАЖДАМЕ СЕ ОТ GOOGLE

„Здравейте, обаждаме се от Google. Трябва да заплатите сумата от 120 лв., за да остане видима фирмата Ви на картата на Google за следващата една година.“

Случвало ли Ви се е да получите подобно телефонно обаждане?
Тази статия е продължение на предишната схема на некоректни фирми в дигиталния маркетинг. Наши клиенти се оплакваха объркани, че получават добре маскирани „предупреждения“ по телефона, че бизнесът им ще „изчезне“ от резултатите в Google, ако не заплатят на съответната фирма определена сума за SEO поддръжка.- ЛЪЖА!

Ето какво казват от Google за подобни ситуации:

„За съжаление, не всички телефонни обаждания от хора, които твърдят, че са свързани с Google, са легитимни.

Можете да получите телефонно обаждане от Google с цел потвърждаване на бизнеса ви или на подробности за него за Google Карти или обаждане от мениджъра на профила в Google, с когото сте говорили по-рано.

GOOGLE

​- НЕ начислява такса за включване в Google My Business или Google Търсене.

– НЕ предлага да подобри класирането ви в резултатите от търсенето или да управлява потребителския профил онлайн на бизнеса ви.

– НЕ ви пита за паролата или кода за потвърждение. Никога не трябва да предоставяте поверителна информация за профила си (например паролата и кода за потвърждение) на обаждащия се.“

Като цяло вероятността да получите обаждане от Google е голяма само в случаите, когато Вие сте инициирали (предизвикали по някакъв начин) обаждане – може да е и при настройка на Ваша Google реклама, но Google няма да Ви звъннат с цел плащане на фактура.

Явно схемата е била успешна, тъй като много собственици от малкия и среден бизнес с недостатъчна подготовка в дигиталния маркетинг са се хващали и са плащали за нещо имагинерно.

Имайки сайт, НЯМА КАК да изчезнете от резултатите в google търсачката, освен ако не сте извършили злоупотреба чрез сайта си и сте нарушили сериозно някои от условията на Google. Дори при наличието на някаква нередност, Вие получавате уведомление от Google, както и насоки как тя да бъде преустановена (в случай, че имате потвърждение на сайта чрез Google Webmaster Tools).

КАКВА Е НОВАТА БИЗНЕС МАНИПУЛАЦИЯ?

Ние от Smart Media Group сме имали сигнали от наши клиенти, които са получили притеснително обаждане. Непозната за тях фирма твърди, че е представител на google и е качила и поддържа информацията за бизнеса на google картата. След това те приканват клиента да заплати фактура за годишната поддръжка на информацията – локация, работно време, снимки и др. Съответно, ако не заплатят, те ще бъдат свалени от картата. Понякога, още по-нагло, дори изпращат фактура с наложен платеж!

Тъй като много от фирмите работят с различни контрагенти за изработката на сайта, за SEO-то, за Facebook поддръжката и други онлайн бизнес активности, те решават, че просто в момента не могат да се сетят за конкретната фирма и допускат, че наистина са работили заедно. Манипулацията е извършена, клиентът заплаща фактурата и вече е спокоен, че няма да бъде премахнат от картата в следващата една година.

И ФИРМАТА ПРИБИРА ПАРИ ЗА УСЛУГА, КОЯТО НИКОГА НЕ Е ИЗВЪРШВАЛА…

Искаме да Ви успокоим, че ако имате потвърдено присъствие на картата на Google, няма нужда да потвърждавате повече информацията! Дори и да не е потвърден (верифициран), няма как да се премахне, освен ако информацията за него не е изцяло грешна (локация, име или вече несъществуващ бизнес). Ако желаете да го потвърдите, винаги можете да се обърнете към нас!

Ние от Smart Media Group консултираме своите клиенти относно регистрацията на бизнеса им в Google maps, даваме им пълни права върху управлението и бъдещи промени в информацията и винаги се грижим да бъдат максимално информирани в подобни ситуации.

За нас е изключително важна безопасността на клиентите ни в онлайн средите!